Ukrepi za preprečevanje širjenja COVID-19
Da preprečimo pojav in širjenje okužb v vrtcu, upoštevamo ukrepe, ki so jih pripravili na NIJZ. Spodaj povzemamo nekaj glavnih, ki se jih morajo držati starši in zunanji obiskovalci:
- Pri vstopu v vrtec si nadenemo masko in razkužimo roke.
- Držimo razdaljo do drugim oseb vsaj 1,5 m.
- Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
- V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
- Upoštevamo pravila higiene kašlja.
- Redno si umivamo roke z milom in vodo.
- V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.
- Video prikaz pravilne namestitve maske: https://www.youtube.com/watch?v=3mvtn-fMzpM
- Pravilna higiena rok: https://www.youtube.com/watch?v=7JGNsH5uHGY
Prehrana predšolskih otrok
Eno jabolko na dan, prežene zobozdravnika stran!
Urnik prehranjevanja
1–2 LETI | 2–3 IN 2–4 LETA | 4–6 LET | |
Zajtrk | 8.00–8.30 | 8.00–8.30 | 8.00–8.30 |
Dopoldanska malica | 10.00–10.30 | 10.00–10.30 | 10.00–10.15 |
Kosilo | 12.00–12.45 | 11.45–12.15 | 12.15–12.45 |
Popoldanska malica | 14.30–14.45 | 14.30–14.45 | 14.30–14.45 |
Otroci imajo skozi ves dan bivanja možnost uživanja sadja in pijače (voda, nesladkan čaj, limonada …).
Za zdrav in optimalen razvoj otroka je uravnotežena prehrana izrednega pomena. Zaposleni v vrtcu si prizadevamo omogočiti vsem otrokom, da v polni meri razvijejo svoje telesne, psihične in socialne potenciale, saj zdravo okolje v vrtcu predstavlja predpogoj za zdrav način življenja.
Za načrtovanje jedilnikov je odgovorno strokovno usposobljeno osebje, ki upošteva prehranske normative in smernice za predšolske otroke ter otrokove želje.
Otrokom zagotavljamo varne, raznovrstne in uravnotežene obroke z veliko sadja in zelenjave. V veliki meri ponujamo lokalna in ekološko pridelana oziroma predelana živila, ki so najboljše možne kakovosti. Enkrat tedensko ponudimo brezmesni obrok; ta dan smo poimenovali zeleni ponedeljek, enkrat mesečno pa slovensko tradicionalno jed – dan slovenske hrane, kar je izpostavljeno na jedilniku. Na te dneve nabavimo večinoma lokalne ter ekološke izdelke in tako otrokom predstavljamo slovensko kulturo. V šolskem letu 2021/2022 bomo starejše otroke iz vseh enot (kjer so starejše skupine) povabili k oblikovanju jedilnikov z njihovimi predlogi. Ta dan bomo poimenovali »Dan Pedenjpedovega krožnika«.
Rojstnih dni ne praznujemo s prinašanjem hrane in pijače v vrtec, saj to predstavlja večje tveganje za zdravje (zastrupitev s hrano, tveganje alergijskih reakcij), neuravnoteženost obrokov in lahko ustvari ali poglobi socialne razlike med otroki. Prav tako se z uživanjem dodatnega obroka v času praznovanja lahko spodbuja neješčnost in izbirčnost otrok ter poruši ustrezen ritem prehranjevanja.
Skrb za zdravje in odnos do zdravja otrokom nista prirojena, zato moramo odgovornost do zdravja otrokom privzgojiti že v zgodnjem otroštvu.
Skrb za zdravje in odnos do zdravja otrokom nista prirojena, zato moramo odgovornost do zdravja otrokom privzgojiti že v zgodnjem otroštvu.
Prehrana v vrtcu za najmlajšo starostno skupino otrok
Za najmlajšo starostno skupino otrok (starosti 1–2) so jedilniki in sama priprava obrokov prilagojeni njihovi starosti in sposobnosti prehranjevanja. Prve mesece (do novega leta ali po potrebi tudi dlje) se za najmlajše otroke pripravlja tudi mlečne zajtrke, pripravo kosila prilagajamo glede na sposobnosti prehranjevanja otrok te starosti (manj začinjena, bolj pasirana in sesekljana hrana, kuhane solate, izloča se živila, neprimerna za dojenčke …). Prav tako imajo najmlajši otroci ( starosti 1–2 leti) prilagojeno popoldansko malico (sadne kaše ipd.) v dogovoru z vzgojiteljicami oziroma vzgojitelji.
Kasneje se v dogovoru z njimi prične postopoma uvajati v prehrano najmlajših vse jedi, tako da se do poletja postopoma privadijo na mešano prehrano in različne nove okuse.
Dietni obroki
V vrtcu otrokom, ki zaradi različnih bolezni potrebujejo posebno prehrano, omogočamo varno dietno prehrano v posebej zgrajeni t. i. dietni kuhinji pod taktirko kuharic – dietičark. Uvedba dietne prehrane je mogoča s potrdilom otrokovega izbranega zdravnika, ki ga starši posredujejo vrtcu. Starši se pred vstopom v vrtec ali ob nastanku tovrstne potrebe predhodno dogovorijo o pomembnosti in načinu dietne prehrane z organizatorko prehrane v vrtcu in dietno kuhinjo. Na začetku vsakega šolskega leta starši otroka dietnika prinesejo v vrtec veljavno zdravniško potrdilo o predpisani dieti otroka, prav tako tudi o vsakršni spremembi diete. Individualne pogovore starši najavijo in se pogovorijo s službo OPZHR oziroma Jelko Makše (E: jelka.makse@pedenjpednm.si).
V primeru izostanka otroka iz vrtca (tudi dnevni izostanki) so starši dolžni sporočiti otrokovo odsotnost na e-naslov dietne kuhinje (dieta@pedenjpednm.si), in sicer dan prej ali najkasneje do 6. ure zjutraj isti dan.
Načrtovanje prehrane otrok v vrtcu
V jedilnike bomo v večjem obsegu vključevali ekološko pridelana živila iz vseh skupin živil (v obsegu min. 15 %) s poudarkom na slovenskem poreklu, kadar bo možno, in lokalno pridelano hrano (sadje, zelenjavo in druga živila – uveljavitev načela kratkih verig);
- omejevanje belega sladkorja, maščob in soli, uporaba kakovostnih maščob (100-odstotno sončnično, repično in olivno olje);
- nadomeščanje bele moke in izdelkov iz bele moke s polnozrnato moko in polnovrednimi izdelki (omejujemo uživanje belega kruha in ga nadomeščamo z ajdovim, rženim, črnim ovsenim in polnozrnatim …);
- nadaljevanje z brezmesnimi obroki (vsaj enkrat tedensko);
- spodbujanje k pitju vode, otroci imajo na razpolago ves dan napitke brez sladkorja;
- poudarek dajemo vključevanju stročnic (grah, fižol, leča, čičerika) in žit (pira, prosena kaša, ajdova kaša, kvinoja) v prehrano – tudi kot biološko enakovredno nadomestilo za meso;
- v vsakodnevno prehrano vključujemo mleko in mlečne izdelke, ki zadostijo potrebam po kalciju;
- pri pripravi obrokov ne uporabljamo umetnih dodatkov za izboljšanje okusa (goveja kocka, vegeta …), ampak samo naravne začimbe in dišave;
- peciva pripravljajo pretežno v domači kuhinji;
- pri pripravi jedi uporabljamo zdrave načine toplotne obdelave (dušenje, kuhanje, peka v parni konvekcijski peči namesto cvrtja);
- prinašanje živil v vrtec za praznovanje rojstnih dni otrok (za praznovanje v vrtcu lahko otroci prinesejo le sadje in originalno pakirane sokove ali negazirane sadne pijače; prinašanje doma pripravljenega peciva in slaščic ni dovoljeno);
- starejšim otrokom smo dali možnost, da sami predlagajo in sestavijo jedilnik za kosilo.