Vrtec Pedenjped Novo mesto

Odličen vrtec v Novem mestu

07 371 82 50 ali 051 658 455

  • Predstavitev
  • Programi in sodobni pristopi
  • Za starše
  • Pedenjnovice
  • Kontakti
  • Koronavirus
  • | English

Prehrana in zdravje

UKREPI ZA PREPREČEVANJE ŠIRJENJA COVID-19

Da preprečimo pojav in širjenje okužb v vrtcu, upoštevamo ukrepe, ki so jih pripravili na NIJZ. Spodaj povzemamo nekaj glavnih, ki se jih morajo držati starši in zunanji obiskovalci:

  • Pri vstopu v vrtec si nadenemo masko in razkužimo roke.
  • Držimo razdaljo do drugim oseb vsaj 1,5 m.
  • Ne dotikamo se oči, nosu in ust.
  • V primeru, da zbolimo, ostanemo doma.
  • Upoštevamo pravila higiene kašlja.
  • Redno si umivamo roke z milom in vodo.
  • V času povečanega pojavljanja okužb dihal se izogibamo zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko število ljudi. Poskrbimo za redno zračenje zaprtih prostorov.

V vrtcu je zaradi manjših sposobnosti otrok za razumevanje situacije in ustrezno obnašanje ter izvajanje nekaterih ukrepov oteženo ali onemogočeno. Ukrepe izvajamo v obsegu, kolikor je to možno in izvedljivo zaradi narave dela in sposobnosti dojemanja otrok. V vrtcu bomo tudi v nadaljevanju dosledno izvajali ukrepe, ki jih bomo dobili s strani NIJZ, s čimer bomo čim bolj varovali zdravje zaposlenih in njihovih bližnjih in otrok, ki so vrtcu zaupane v varstvo in izobraževanje. Tako se bo lahko premostilo čas do takrat, ko bo na voljo cepivo oziroma učinkovita zdravila. Osnovno vodilo ostaja, da pridejo v vrtec samo zdravi otroci oziroma zaposleni. Z organizacijskimi ukrepi bomo dosegali manjše število stikov med otroki in med zaposlenimi. Tako bomo tudi v prihodnje izvajali priporočene ukrepe glede prihoda v vrtec, vstopanja v vrtec in gibanja po vrtcu, ureditve igralnic z razporeditvijo ležalnikov na razdalji, da je skupina otrok skupaj cel dan in ni mešanja otrok zjutraj in popoldan, da se vzgojne skupine ne srečujejo oziroma mešajo na hodnikih, na igriščih, s čimer dosegamo manjše število stikov. Pri sporočanju odsotnosti je potrebno navesti tudi razlog.

Video prikaz pravilne namestitve maske: https://www.youtube.com/watch?v=3mvtn-fMzpM

Pravilna higiena rok: https://www.youtube.com/watch?v=7JGNsH5uHGY 

 

Prehrana predšolskih otrok

Eno jabolko na dan, prežene zobozdravnika stran!

Eno jabolko na dan, prežene zobozdravnika stran!

Urnik prehranjevanja

  1–2 LETI 2–3 IN 2–4 LETA 4–6 LET
Zajtrk 8.00–8.30 8.00–8.30 8.00–8.30
Dopoldanska malica 10.00–10.30 10.00–10.30 10.00–10.30
Kosilo 12.00–12.45 11.45–12.15 12.15–12.45
Popoldanska malica 14.30–14.45 14.30–14.45 14.30–14.45

Otroci imajo skozi ves dan bivanja možnost uživanja sadja in pijače (voda, nesladkan čaj, limonada …).

Pri načrtovanju jedilnikov, upoštevanju dietnih in posebnih zdravniških priporočil ter vseh posebnosti je strokovna služba, imenovana organizator prehrane in higiene, v vrtcu še posebej pomembna. Za vse informacije glede navedenih priporočil smo vam na voljo vsak delavnik od 7. do 15. ure.

Prehrana v predšolskem obdobju ima izredno pomemben vpliv na otrokovo zdravje in razvoj. Otrok je popolnoma odvisen od nas odraslih, ki skrbimo zanj, zato je zgled še kako pomemben. Poleg tega izkušnje s prehrano v tem obdobju pomembno zaznamujejo prehranske navade v odrasli dobi.

Za načrtovanje jedilnikov je odgovorno strokovno usposobljeno osebje, ki upošteva prehranske normative in smernice za predšolske otroke ter otrokove želje.

Otrokom zagotavljamo varne, raznovrstne in uravnotežene obroke z veliko sadja in zelenjave. V veliki meri ponujamo lokalna in ekološko pridelana oziroma predelana živila, ki so najboljše možne kakovosti. Velik poudarek dajemo sezonskim živilom in polnovrednim izdelkom. Izogibamo se izdelkom, ki vsebujejo nasičene in trans maščobe, soli in umetne aditive, ter tistim, ki imajo dodan sladkor. S tem otrokom zagotovimo zadostno uživanje sadja in zelenjave, kakovostnih ogljikovih hidratov in beljakovinskih živil ter nenasičenih maščob. Tako so obroki energijsko-hranilno polnovredni in kakovostni. V večini oddelkov uporabljamo kakovosten porcelan in celoten jedilni pribor. Enkrat tedensko ponudimo brezmesni obrok. Ta dan smo poimenovali »zeleni ponedeljek«, občasno je tudi vegetarijanski, enkrat mesečno pa ponudimo otrokom slovensko tradicionalno jed. To je dan slovenske hrane, kar je tudi posebej izpostavljeno na jedilniku. Tako otrokom predstavljamo slovensko kulturo.

V naši glavni kuhinji pripravimo hrano za celotni vrtec, od koder jo razvažamo v vse enote. Jedilniki so enaki za vse enote vrtca. Za najmlajše prilagodimo jedilnik tako, da jim pripravimo manjše koščke živil ali v drugačni obliki, večkrat tedensko imajo mlečni zajtrk, solato jedo večinoma kuhano, ne ponudimo jim nekaterih jedi, s katerimi bi imeli težave pri hranjenju. Aktualne jedilnike, kot tudi prilagojene dietne jedilnike, mesečno objavljamo na spletni strani vrtca.

Hrana, ki je pripravljena v vrtcu, je namenjena izključno prehranjevanju v vrtcu in je iz vrtca ni dovoljeno odnašati.

Rojstnih dni ne praznujemo s prinašanjem hrane in pijače v vrtec, saj to predstavlja večje tveganje za zdravje (zastrupitve s hrano, tveganje alergijskih reakcij), neuravnoteženost obrokov in lahko ustvari ali poglobi socialne razlike med otroki. Prav tako se z uživanjem dodatnega obroka v času praznovanja lahko spodbuja neješčnost in izbirčnost otrok ter poruši ustrezen ritem prehranjevanja.

Skrb za zdravje in odnos do zdravja otrokom nista prirojena, zato moramo odgovornost do zdravja otrokom privzgojiti že v zgodnjem otroštvu.

Prehrana v vrtcu za najmlajšo starostno skupino otrok

Za najmlajšo starostno skupino otrok (starosti 1–2) so jedilniki in sama priprava obrokov prilagojeni njihovi starosti in sposobnosti prehranjevanja. Prve mesece (do novega leta ali po potrebi tudi dlje) se za najmlajše otroke pripravlja tudi mlečne zajtrke, pripravo kosila prilagajamo glede na sposobnosti prehranjevanja otrok te starosti (manj začinjena, bolj pasirana in sesekljana hrana, kuhane solate, izloča se živila, neprimerna za dojenčke …). Prav tako imajo najmlajši otroci ( starosti 1–2 leti) prilagojeno popoldansko malico (sadne kaše ipd.) v dogovoru z vzgojiteljicami oziroma vzgojitelji.

Kasneje se v dogovoru z njimi prične postopoma uvajati v prehrano najmlajših vse jedi, tako da se do poletja postopoma privadijo na mešano prehrano in različne nove okuse.

Dietni obroki

Dietna obravnava poteka individualno za vsakega otroka posebej. V našem vrtcu pripravljamo dietno prehrano za vse otroke, katerih starši prinesejo zdravniško potrdilo otrokovega pediatra z navedbo dietne prehrane ali priporočila Dietne posvetovalnice na Pediatrični kliniki KC. Za vsako šolsko leto so starši dolžni prinesti novo zdravniško potrdilo. Ob pričetku šolskega leta se izvede pregled diet po enotah in skupinah. Starši so dolžni vsako spremembo v izvajanju diete pisno javljati ter pravočasno sporočati odsotnost otroka.

Načrtovanje prehrane otrok v vrtcu

V jedilnike bomo v večjem obsegu vključevali ekološko pridelana živila iz vseh skupin živil (v obsegu min. 15 %) s poudarkom na slovenskem poreklu, kadar bo možno, in lokalno pridelano hrano (sadje, zelenjavo in druga živila – uveljavitev načela kratkih verig);

  • omejevanje belega sladkorja, maščob in soli, uporaba kakovostnih maščob (100-odstotno sončnično, repično in olivno olje);
  • nadomeščanje bele moke in izdelkov iz bele moke s polnozrnato moko in polnovrednimi izdelki (omejujemo uživanje belega kruha in ga nadomeščamo z ajdovim, rženim, črnim ovsenim in polnozrnatim …);
  • nadaljevanje z brezmesnimi obroki (vsaj enkrat tedensko);
  • spodbujanje k pitju vode, otroci imajo na razpolago ves dan napitke brez sladkorja;
  • poudarek dajemo vključevanju stročnic (grah, fižol, leča, čičerika) in žit (pira, prosena kaša, ajdova kaša, kvinoja) v prehrano – tudi kot biološko enakovredno nadomestilo za meso;
  • v vsakodnevno prehrano vključujemo mleko in mlečne izdelke, ki zadostijo potrebam po kalciju;
  • pri pripravi obrokov ne uporabljamo umetnih dodatkov za izboljšanje okusa (goveja kocka, vegeta …), ampak samo naravne začimbe in dišave;
  • peciva pripravljajo pretežno v domači kuhinji;
  • pri pripravi jedi uporabljamo zdrave načine toplotne obdelave (dušenje, kuhanje, peka v parni konvekcijski peči namesto cvrtja);
  • prinašanje živil v vrtec za praznovanje rojstnih dni otrok (za praznovanje v vrtcu lahko otroci prinesejo le sadje in originalno pakirane sokove ali negazirane sadne pijače; prinašanje doma pripravljenega peciva in slaščic ni dovoljeno);
  • starejšim otrokom smo dali možnost, da sami predlagajo in sestavijo jedilnik za kosilo.
 
  • < nazaj na Predstavitev
  • Zdravje otrok
  • Dietna prehrana v vrtcu
  • Jedilniki
  • Javne objave

Novice in obvestila

  • Obvestilo o delovanju vrtca od 12. 4. 2021 dalje 9. 4. 2021
  • Pedenjmesečnik MALI TRAVEN 2021 2. 4. 2021
  • Obvestilo staršem o organizaciji dela v vrtcu v času nujnega varstva od 1. 4. do 9. 4. 2021 31. 3. 2021
  • Jedilnik za mesec APRIL 2021 31. 3. 2021

Hitre povezave

Jedilnik
Elektronsko sporočanje odsotnosti
Vsi dokumenti na enem mestu
Cenik vrtca
Vprašanja in odgovori

|> Prijava v intranet (Sharepoint)
|> Prijava v epošto

Povežite se z nami

Vrtec Pedenjped Novo mesto
Šegova ulica 22 · 8000 Novo mesto

T: 07 371 82 50
F: 07 371 82 65
M: 041 287 685
E: info@vrtec-pedenjpednm.si

Smo na Facebooku:

Copyright © 2021 · Enterprise Pro Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in