Vse od leta 1979 se, po zaslugi Združenih narodov (ZN) 16., OKTOBER obeležuje kot Svetovni dan hrane.
Tema letošnjega svetovnega dneva poteka pod geslom:«Združeni proti lakoti«. S tem geslom želi ZN opozorit, da se lahko proti lakoti, ki danes pesti že kar milijardo ljudi, borimo le na način, da se poveča proizvodnja hrane na vseh ravneh, lokalno, regionalno in globalno. Svetovni dan hrane predstavlja priložnost, da ponovno poudarimo prednosti lokalne trajnostne oskrbe. Te vodijo zlasti v izboljšanje prehranskih navad z zagotavljanjem sveže, sezonske in raznovrstne lokalne ponudbe, večajo ekonomsko moč z novimi možnostmi zaposlovanja na lokalni ravni in prinašajo nove tržne priložnosti za lokalne pridelovalce.
V našem vrtcu pripravljamo raznovrstno hrano, vključujemo živila iz lokalnega območja, uporabljamo manj sladkorja, soli in maščob, veliko sadja in sveže zelenjave, več zelišč in dišavnic.
Imejmo primeren odnos do hrane, do tistih ki jo pridelujejo, ki nam jo pripravljajo v vrtcu in doma ter se pri jedi kulturno obnašajmo.
Organizator prehrane in ZHR:
Jelka Makše