V petek, 15. novembra 2013, se bomo tudi v Vrtcu Pedenjped Novo mesto pridružili vseslovenskemu projektu– TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK IN DAN SLOVENSKE HRANE.
Glavni namen projekta je, da se za ta dan dobavijo za zajtrk domača živila iz lokalnega okolja. Ta dan bodo otroci in zaposleni v Vrtcu Pedenjped Novo mesto deležni živil domačega porekla, in sicer:
- Domač črni kruh, ki ga bodo spekle naše pridne kuharice iz črne moke, ki je bila lokalno pridelana in jo bomo dobili iz mlina Košak iz Šmarjeških Toplic.
- Domač med bo od znanega čebelarja Maksimilijana Vajda iz Metlike, ki se že vrsto let ukvarja s čebelarstvom.
- Domače kravje mleko nam bododostavili iz okoliške kmetije Dular iz Cegelnice pri Novem mestu.
- Domača jabolka iz svojega EKOLOŠKEGA sadovnjaka nam bo pripeljal g. Alojz Kastelic iz Malega vrha pri Mirni Peči.
- Domače BIO surovo maslo pa nam bodo pripeljal ponudnik Kele &Kele d.o.o., iz Logatca.
Strokovne delavke bodo ta dan z aktivno udeležbo in odnosom do slovenske hrane tako z besedo kot tudi z zgledom poskrbele, da bodo naši otroci spoznali in začeli ceniti doma pripravljeno hrano in skrbeli za zdravo okolje.
Otroci skupine Ribice in Ježki iz Pedenjpeda se bodo ta dan odpeljali na Grm Novo mesto- Center biotehnike in turizma, Sevno pri Novem mestu, kjer si bodo lahko ogledali delovanje šolske kmetije (živali, stroje in predelavo domačih, na posestvu pridelane hrane). Otrokom bodo na prijazen način približali vsebine s področij kmetijstva, lokalne pridelave in predelave hrane, zdravega prehranjevanja, ohranjanje okolja in varovanje narave.
Otroci skupine Čebelice in Pikapolonice iz Rdeče Kapice bodo odšli na ogled ekološke kmetije Kastelic na Mali vrh pri Mirni Peči. Tam si bodo ogledali domač sadovnjak in predelavo ekoloških živil v končne izdelke, ki jih občasno užijejo tudi v vrtcu.
Otroci skupine Čebelice in Sove iz enote Metka pa se bodo odpeljali na kmetijo Medle, Sela pri Ratežu, Otočec. Delovanje te kmetije je poznano že nekaj let, saj se že druga generacija ukvarja s pridelavo domače zelenjave.
Otroci skupine Pikapolonice in Metulji iz Ostržka si bodo ogledali mlin Košakovih v Kronovem, ki že več kot dvesto let svoje izkušnje prenašajo iz roda v rod, hkrati pa se nadgrajujejo upoštevajoč spremembe prehranjevalnih navad potrošnikov.
Otroci skupine Ribice in Pikapolonice iz Vidka pa bodo kar peš krenili na ogled bližnje kmetije Dular v Cegelnico pri Novem mestu, kjer se ukvarjajo s pridelavo in oddajo domačega mleka.
Otroke vseh skupin v enoti Sapramiška pa bodo obiskali čebelarji Čebelarskega društva Novo mesto (ga. Karmen Umek Luzar, Tine in Jožica Košmerl), ki bodo otrokom predstavili vse aktivnosti v povezavi s čebelarstvom.
Z nakupom lokalno pridelane hrane lahko pokažemo domačim pridelovalcem in predelovalcem hrane, da jih podpiramo in cenimo njihovo vsakodnevno delo, ki ga opravljajo.
Naj postaneta tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane vrednota vseh nas in člen v povezovanju s podeželjem in domačo hrano.
Pripravila:
Jelka Makše
Organizator prehrane in ZHR