Zatrkljaj se jabolko,
komur tebi drago,
samo temu ne trkljaj,
koga nimaš rado.
(belokranjska ljudska)
V naši organizaciji se po igralnicah jabolka trkljajo že kakšen teden in kot eno izmed dobrin tradicionalnega slovenskega zajtrka nas bo povezovalo in družilo še nekaj časa. Tokrat nas praznovanje vsega slovenskega ni odneslo med čebele in njihove gospodarje, temveč smo pokukali v sadovnjak in obrt predelave tega krasnega sadeža, ki nas je dopoldne krepčal na Bajnofu. Skozi skrbno pripravljene delavnice, ki so zajemale celostno zgodbo jabolka – od sadike do izdelkov, so nas vodili dijaki in profesorji srednje kmetijske šole.
Stičišče vsega kar smo danes doživeli, spoznali in pojedli pa je gotovo požrtvovalnost, nesebičnost, ljubezen, energija in dobrosrčnost ljudi, ki vsakodnevno vstopajo v naša življenja ter skozi kulinariko in delo sprejemajo tudi drugačne, pikaste, nepravilne oblike, majhne ali velike. K vsakodnevni strpnosti smo tako vabljeni, da se skupaj zatrkljamo v veseli december in mu vdihnemo tradicionalno slovenskost.
(K. D., foto S. B.)