Naša organizacija lahko v velikih stvareh spominja na mravljišče, ki je sestavljeno iz mnogih soban/ hiš in prav vsaka je polna ljudi z zanimivimi in domiselnimi idejami. Kako lotiti se vseslovenskega dogodka, ki je v našem programu že nekaj časa in ga otrokom ponovno približati na zabaven, zanimiv in poučen način, pa je bil letošnji prvi večji in obširnejši izziv.
Po enotah Vrtca Pedenjped Novo mesto smo Tradicionalen slovenski zajtrk obeležili s skupnim projektom Malček za pogrnjeno mizo, v sklopu katerega smo gostili zanimive goste – čebelarje z vseh koncev Slovenije, lokalne hotelirje, pripravili številne razstave likovnih izdelkov in uživali v gledaliških predstavah. Gotovo pa so poseben pečat pustile kulinarične delavnice, s katerimi smo spodbujali kulturo obedovanja in poudarjali pomen zdrave in uravnotežene prehrane ter lokalno pridelanih dobrin, ki že stoletja ohranjajo slovenski narod zdrav in srečen.
Zavedamo se, da je obedovanje mnogo več kot zaužitje zdrave, kakovostne in lokalno pridelane hrane. Je oblika druženja z najdražjimi, prijatelji in znanci, je okušanje različnih in pestrih jedi ter sestavin in je kultura pri mizi. Vsega omenjenega smo se dotaknili na Tradicionalnem slovenskem zajtrku, ko smo s pomočjo staršev naših vrtičkarjev pripravili čudovit pogrinjek in prostor, v katerem smo skupaj užili jedi domačih proizvajalcev in uživali v že tradicionalnem kulturnem dogodku.
Anja Štefan in njene Štiri črne mravljice v eni od svojih prigod modrujejo, da nerodna je reč, če nimajo uhljev one pa bi rade uhane nosile. In sklenile so, da nosile jih bodo pač bolj svobodno – pripete na klobuke, saj kdor gleda z vso širino srca, ta ne pozna meja.
Takega duha si želimo v naši družbi. Da bomo lahko z zgledom in širino navdihovali zanamce, da postane kultura obedovanja skromno kulinarično doživetje in bogato notranje povezovanje z družino, prijatelji in znanci tradicija, ki bo povezovala slovenski narod v izzivih sodobnega časa.
(K. D., foto S. B. in drugi)